يادگيری الکترونيکی یا همان E-Learning چیست؟
می 2, 2014
آموزش آنلاین چیست؛ مزایا، معایب و پیش‌نیازهای یادگیری مجازی
می 4, 2014
Show all

سامانه آموزش مجازی یا سامانه ال ام اس چیست؟

(سامانه آموزش مجازی (ال ام اس (سامانه آموزش مجازی (ال ام اس

سامانه آموزش مجازی یا ال ام اس یک سیستم نرم افزاری برای مدیریت و برگزاری دوره های آموزشی الکترونیکی است.در که کشورعزیزمان ایران  بصورت بومی (تولید و توسعه یافته توسط متخصصان داخلی) وغیر بومی موجود می باشد.

منظور از الکترونیکی یعنی استفاده از فناوری اطلاعات و تکنولوژی هایالکترونیکی در جهت ارائه آموزش می باشد. که در اصطلاح رایج از آن بعنوان آموزش الکترونیکی یا آموزش مجازی یاد می شود.

در جهت آشنایی بیشتر با عبارت “سامانه آموزش مجازی” به تشریح کلمه های “سامانه” و “آموزش مجازی” خواهیم پرداخت. سامانه یعنی مجموعه یا ترکیبی از اجزا یا قطعات و وسایل که در قالبی یکپارچه برای تحقق هدفی خاص با هم کار می کنند. آموزش مجازی یعنی ارائه آموزش به صورت غیر حضوری و با استفاده از ابزار و تکنولوژی های الکترونیکی.
نکته قابل تامل در تعریف سامانه آموزش مجازی این است که هدف ارائه تمام آموزش های یک مرکز آموزشی به صورت آموزش مجازی کامل نیست. بلکه می توان برخی از دوره های آموزشی را با توجه به ماهیت آن، به صورت کاملا مجازی یا ترکیبی از آموزش حضوری و مجازی برگزار کرد.
سامانه ال ام اس (LMS) حوزه های کاربردی مختلفی اعم از پیاده سازی آموزش مجازی در دانشگاه ها، سازمان ها، صنایع، مدارس، بانک ها و غیره را دارد. در حقیقت سامانه آموزش مجازی یک از ارکان پیاده سازی آموزش مجازی است. البته در پیاده سازی آموزش مجازی تامین موارد دیگری از قبیل زیرساخت سخت افزاری، محتوای الکترونیکی، کلاس آنلاین و تعریف مدل کسب و کار یا مدل ارائه آموزش نیز باید لحاظ شود.
سامانه ال ام اس با توجه به نوع آموزش به دو مدل عمومی و تخصصی تقسیم می شود. منظور از عمومی، ارائه آموزش های دانشگاهی، آزاد یا سازمانی است که تعاریف آموزشی آنها تقریبا با هم برابر است. منظور از مدل تخصصی، آموزش هایی است که فرآیند آموزشی آنها با مدل عمومی متفاوت است. مانند آموزش های هوانوردی، آموزش رانندگی، آموزش عمل جراحی. در دنیا با توجه به مدل آموزش عمومی و تخصصی، سامانه آموزش مجازی های مختلفی وجود دارند.

آموزش مجازی به چند دسته کلی تقسیم بندی می شود:

1- آموزش مجازی به صورت متنی

این آموزش تنها به صورت متنی می باشد و در صفحات وب ارائه می شود این آموزش بسیار وقت گیر می باشد هم برای نویسنده و هم برای فرا گیر و در این آموزش سطح یادگیری به پایین ترین حد ممکن می باشد.

2- آموزش مجازی به صورت انیمیشنی

این آموزش در فایل های فلشی عرضه می گردد و نسبت به متن از قابلیت گرافیک بهتر برخوردارند و اشکال باعث یادگیری بهتر می شوند اما در این آموزش نیز درصد یادگیری پایین می باشد.

3- آموزش صوتی و تصویری

در این آموزش با استفاده از فایل ویدیویی یا پاورپوینت استاد به صورت واضح و شفاف در مورد مطلب مورد نظر توضیحات ارائه می دهد و جزییات آموزش مورد نظر را به تصویر می کشد.

4- آموزش مجازی آنلاین

به این صورت می باشد که هر دو طرف یعنی آموزش دهنده و فراگیر به صورت همزمان با هم ارتباط برقرار می کنند و شبیه سازی خوبی از محیط کلاس ایجاد می شود و با هم در تعامل هستند و فراگیر میتواند سوالات خود را با استاد و مدرس خود مطرح کند و رفع ابهام در آموزش صورت گیرد. این نوع آموزش در حال حاضر کامل ترین نوع آموزش مجازی می باشد.

مزایای آموزش مجازی

هزینه کم این دوره ها و همچنین تردد نداشتن و هزینه های اضافی برای رفتن به محل آموزش از مهمترین مزایای آموزش مجازی محسوب می شود. فراگیر می تواند با نحوه آموزش خود و سطح یادگیری خود آموزش را زمان بندی کند و از هر فایل آموزش در یک مقطع زمانی بهره گیرد. فراگیر می توان زمان را مدیریت کند. همچنین سطح یادگیری در آموزش مجازی به مراتب بالاتر از آموزش های دیگر می باشد. بروز رسانی و همگام سازی در این آموزش به راحتی و به سرعت اتجام می شود. فایل های این آموزش ها معمولا در هر زمان و مکانی در دسترس می باشند و فراگیر میتواند با توجه به اینکه آموزش را به درستی یاد نگرفت به دفعات تا یادگیری کامل از ان استفاده کند.
پس نتیجه میگیرم که آموزش مجازی از نظر اقتصادی ، آموزشی ، فرهنگی و زمانی مزایای زیادی را به همراه دارد.
با توجه به تمام توضیحاتی که در مطلب انجام شد می توان نتیجه گرفت که آموزش مجازی یکی از بهترین شکل های آموزش است و در حال حاضر به سرعت در حال رشد می باشد همچنین روز به روز از روش های نوینی برای درک بهتر مطالب بهره می برد. در همین حال می توان به دانشگاه های مجازی هم اشاره کرد به طوری که در این دانشگاه ها اخذ واحد های درسی تا آموزش و امتحان گرفتن به صورت مجازی صورت می گیرد و باعث شده تا سطح عمکرد دانشجو بالاتر رود و در زمان صرفه جویی نماید.

در جهت انتخاب یک سامانه آموزش مجازی باید موارد مختلفی لحاظ گردند. برخی از آنها در ذیل آورده شده است.

• شناسایی ذینفعان
• تامین زیرساخت
• تامین یا تولید محتوای الکترونیکی
• آموزش کارشناسان واحد آموزش و مدرس ها
• پایش و کنترل فعالیت های انجام شده و اتخاذ تصمیم های جدید بر اساس اطلاعات تهیه شده
• همگام شدن با تکنولوژی ها و استانداردهای روز آموزش مجازی

ماژول های اصلی یک سامانه آموزش مجازی

در ذیل ماژول های اصلی یک سامانه ال ام اس فارغ از نوع آموزش عمومی یا تخصصی آورده شده است. این ماژول های تقریبا در همه سامانه های آموزش مجازی وجود دارند:

مدیریت کاربران و دسترسی ها: امکانی که بتوان کاربران مختلفی اعم از فراگیر، مدرس، کارشناس آموزش یا مدیر سیستم را در آن تعریف کرد و دسترسی های مجازی برای آن کاربر را مشخص کرد.
مدیریت ارائه درس ها : امکانی که بتوان درس های مختلفی تعریف کرد و در صورت لزوم درس ها را در گروه های آموزش خاصی ارائه کرد.
تمرین : امکانی که بتوان از در جهت ارزیابی آموخته های فراگیر استفاده کرد. تمرین معمولا به صورت متنی ارائه می شود و فراگیر می تواند به صورت متنی یا در قالب یک فایل پاسخ را ارسال کند.
انجمن یا تالار گفتگو : امکانی که بتوان یک حول یک محور یا موضع مشخص بتوان به بحث و گفگتو پرداخت.
کلاس مجازی : امکانی که بتوان یک ارتباط همزمان با حضور فراگیران و مدرس برقرار کرد. فراگیران صدا و تصویر مدرس را داشته باشند و در صورت لزوم خود آنها نیز بتوانند صدا و تصویر خود را منتقل کنند.
پیام داخلی : امکانی در جهت ارسال و دریافت پیام به صورت غیر همزمان (آفلاین )
آزمون : امکانی در جهت ارزیابی آموخته های فراگیر در قالب پرسش های مختلف از قبیل پرسش های چند گزینه ای تک جوابی، چند گزینه ای چند جوابی، ارتباطی، ترتیبی، جای خالی.
نمره دهی : امکانی در جهت ثبت نمره برای فعالیت های انجام شده توسط فراگیر ها.
صدور کارنامه یا گواهینامه : امکانی در جهت نمایش نمره های اخذ شده یک فراگیر در یک دروه آموزشی در قالب کارنامه یا صدور یک گواهینامه با نمره قبولی.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *